Закони о пиратерији и укидању слободе на интернету

Слабо ја то диваним, али ми није јасно, како све те продукције и индустрија забаве не сконтају да онај ко скида музику и филмове и онако не би дао паре за ДВД или ЦД? Ево, ја на скрибду прочитам Слободну Босну, неко качи ПДФ, у принципу је то илегално јер њихов ПДФ кошта, али шта је фазон, ја нећу купити СБ, а прелистаћу је, и ту се периферно може јавити нека корист за њих. Као рецимо, Београдски синдикат нам је сцој цд дао џабе, јер није могао наћи издавача. Али чим ми дођу у кругу од 50 километара, отићи ћу да их слушам. После тог албума, испали су ми готивни до краја.

Као друго, докле ће да се потура како су највеће жртве пиратерије аутори, кад су у питању продуцентске куће. Оне зарађују највише. Треће, идиотски ми је да неко зарађује на нелегалној дистрибуцији.

Ја то видим као побољшање/поједностављење некадашње размјене. Купиш књигу, прочиташ, па даш некоме да и он прочита. Купиш касету, даш пријатељу да пресними. Он да га баш интересује купио би, али ето, успут му је. За филм исто. Фора је што сад књигу, филм, касету, не носиш некоме, него му је претворену у електронске податке, пошаљеш интернетом. Сва мудрост, вјерујте. Ако неко искаче из овог шаблона, ја сам за то да се казни.

А сад испада да ни слику нећеш моћи скинути, одмах ће ти доћи рачун или полиција на врата. Скинуо си нелегално. На граници ти прегледају рачунар да није пиратски програм, мп3 да ти нека од пјесама није скинута нелегално. ОК, знам ја да не могу сваком то радити, али кренуће на почетку, па ће казнити неке онако момачки, па ће се остали уфрчити. А како ће власници сервера и сајтова бити одговорни, они ће морати пратити ко шта од њихових посјетилаца ради, што је опште надзирање и упад у приватност. А они наше слике на Фејсу могу узети кад хоће, и од Гугла купују наше потрошачке и претраживачке навике 😉


СОПА и овај други закон су пали, али вратиће се то у неком прикривенијем облику. АКТА је на снази, у мају ће да буде гласање. Европски комесари, људи који никоме не одговарају и нико их није поставио, правили су закон и нису га никоме давали на увид. Демократија ЕУ. Процурило је преко Викиликса, довољно да се зна да су прилично ригидни. Шта све људима пада на памет, чуо сам да је неки умјетник на свој сајт поставио новински критику (о својој изложби), и онда су га ови тужили. На крају, хоћемо ли смјети причати о ономе што смо прочитали у новинама, или само задржати за себе.

Ако АКТА прође, треба почети развијати посебну заједницу и посебне сервере. Треба бојкотовати производе чији произвођачи су за ове законе, треба посебно обиљежавати и дијелити мтеријале који су слободни, а као прво треба користити Мозилу и оперативне системе отвореног код, врсте Линукс. Ја сам на томе одавно.

make84
Sve što ti treba za početak, vidi na blogu.

1 komentar

Komentariši