Сива перспктива са људима који не знају шта хоће

Ја тешко подносим људе. Јер људи често причају глупости енормних размјера. Грозим се кад неко прије мјесец дана прича како је ружно што нема снијега, а сад јада како је западао, и сто чуда. То је неки синдром принцеза које чекају принца, да је истовремено снажан и њежан, да ме поштује и да зна кад треба да ме ућутка и покаже да је мушко. Аман (чест узвик у севдалинкама)

Ако пада снијег, онда је и зима. Не може да падне таман толико да изгледа идилично, да ј супер за шетњу, а да не упада у ципеле или не смета саобраћају.

Ово је само илустрација, али има и горих ствари. Рецимо, од времена кад сам први пут био у Бањој Луци, па до данас, Кастел је пропао ужасно. Зидине се одроњавају, кров на највиднијој згради пропада, у суштини све пропада. И маса људи прича како је то грозно, као треба нешто да се ради… и ови из града коначно представе неки план, и одмах крене петиција спасимо Кастел.

Јер има превише бетона, јер има паркинг мјеста, јер има ово, или оно. Ја стварно не разумијем како ћете спасити Кастел, ако пустите да пропадне. Свако рјешење је боље од тога. Не знам шта има ту да се дода, а да се не понављам са причом из претходног поста, гдје причам о људима који да све остане исто као што је било, да су ствари које су служиле људима прије нас светиње којима ми требамо служити. Уз најновији додатак да је боље да пропадну, него да их ми преуредимо по себи.

Скоро идентична прича о најљепшем и најстаријем парку у БиХ. Ма колико је лијеп, изгледа јадно, јер готово да на неким мјестиа нема траве, нема скоро никаквог садржаја, освјетљење му је полупано. Општина и једна приватна фирма склапају приватно-јавно партнерство. У парку ће бити направљен кафић, игралиште, фонтане… Приватник ће управљати парком, чуваће да неко не полупа освјетљење и имаће пара онолико колико кафић буде добро радио. 15 година, и тада га предаје граду, или ће се такмичити да продужи посао под другим условима.

Ја мислим да је то фер, а у сваком случају би било добро да се парк среди и буде лијеп. Не видим чему хистерија, ако смо до јуче говорили да треба да се среди и да се у њему не "окупљају наркомани". Ја бих рецимо само скинуо ону глупу ограду, да не изгледа као логор, већ отворена површина. Једино ми није ок што више неће бити цуге до касно, јер ће бити кућни ред и то.

 

make84
Sve što ti treba za početak, vidi na blogu.

Komentariši