Твитовање-скраћено блоговање: или како је нет изгледао на спорој вези

Ја сигурно имам једног оданог читаоца. Знам је, и стално пита што не пишем. Просто се не стиже. Потроши се човјек у току дана, док ми падају неке идеје на памет не напишем их јер се ради нешто друго. Што је прече или ме више ложи. Потом, кад ти падне нека идеја на памет, пљуснеш је као статус, или на твитер. Твитер је иначе микроблогинг сервис. Што би рекло, за кратке блогове. И тако умјесто да напишеш један пост, напишеш 7 твитова, и ето га. То је комуникацијски проблем.

Подсјети ме на те ране фазе интернета. Ја сам увео тај неки дајалап, ко ће знати, 2005 или мало прије, и знао сам тад само за НБА, Б92 и Гугл за све остало. Тад ми никакав проблем није био читати дуге текстове, јер није свега било на нету. Мислим јесте, али си лакше могао пробрати.

И тако се ја конектујем, отворим нешто, махом Б92 рубрика живот или путовања, одаберем текст, отворим више прозора и дисконект. Позив трајао минут и 20. И читај лагано. Са разумијевањем. Сјећам се првих блогова, нека романтика те хвата кад се осврнеш. А није пуно прошло.

Сјећам се да сам се чудио како људи остају по пола сата на дајалапу, јер су вјеровали да се свака нова конекција наплаћује марку (иначе се плаћао само локални позив и кредит за нет). Не знам дал је то била нека урбана легенда, или добро смишљена подвала пошта Српске, које су ваљда држале монопол на интернет, па ложиле људе да би више трошили. А ја сам тако штедио, качио се по 30 пута за ноћ и прекидао, и опет је долазило неког солидног рачуна.

После је дошао телекомов АДеСеЛ, па је постало лакше, онда проводиш више времена на нету, па ти буде досадно, па тражиш разна срања, сензационалистичке наслове и чуда. Све ово важи кад нисте на порнографији. Порнографија је ок док нема насиља и док су учесници згодни.

Но да се вратим. Они који су интернет сконтали крајем миленијума, причају да су се за мување, које се сад обавља на Фејсу, користили неки мирцеви, па крстарице, четрумови, не памтим стварно шта све не.  Били су ту неки форуми, видим да се неки замлаћују тиме, али и да бурек и даље ради сасвим солидно. Ја сам тад имао жешћу аверзију према било каквом логовању. Ипак је веб 2.0 донио супер промјене. Но, не знам куд сам се запутио у овом писању, а и на нету се не читају дуги текстови. Завршићу сад, па можда придонесем нешто расправи.

make84
Sve što ti treba za početak, vidi na blogu.

Komentariši