РАЗМИШЉАЊА СРПСКОГ ВОЛА

ЈА СЕ НЕ ШАЛИМ. ЈА СЕ ОЗБИЉНО ЗАЈЕБАВАМ!

11.02.2012.

Закони о пиратерији и укидању слободе на интернету

Слабо ја то диваним, али ми није јасно, како све те продукције и индустрија забаве не сконтају да онај ко скида музику и филмове и онако не би дао паре за ДВД или ЦД? Ево, ја на скрибду прочитам Слободну Босну, неко качи ПДФ, у принципу је то илегално јер њихов ПДФ кошта, али шта је фазон, ја нећу купити СБ, а прелистаћу је, и ту се периферно може јавити нека корист за њих. Као рецимо, Београдски синдикат нам је сцој цд дао џабе, јер није могао наћи издавача. Али чим ми дођу у кругу од 50 километара, отићи ћу да их слушам. После тог албума, испали су ми готивни до краја.

Као друго, докле ће да се потура како су највеће жртве пиратерије аутори, кад су у питању продуцентске куће. Оне зарађују највише. Треће, идиотски ми је да неко зарађује на нелегалној дистрибуцији.

Ја то видим као побољшање/поједностављење некадашње размјене. Купиш књигу, прочиташ, па даш некоме да и он прочита. Купиш касету, даш пријатељу да пресними. Он да га баш интересује купио би, али ето, успут му је. За филм исто. Фора је што сад књигу, филм, касету, не носиш некоме, него му је претворену у електронске податке, пошаљеш интернетом. Сва мудрост, вјерујте. Ако неко искаче из овог шаблона, ја сам за то да се казни.

А сад испада да ни слику нећеш моћи скинути, одмах ће ти доћи рачун или полиција на врата. Скинуо си нелегално. На граници ти прегледају рачунар да није пиратски програм, мп3 да ти нека од пјесама није скинута нелегално. ОК, знам ја да не могу сваком то радити, али кренуће на почетку, па ће казнити неке онако момачки, па ће се остали уфрчити. А како ће власници сервера и сајтова бити одговорни, они ће морати пратити ко шта од њихових посјетилаца ради, што је опште надзирање и упад у приватност. А они наше слике на Фејсу могу узети кад хоће, и од Гугла купују наше потрошачке и претраживачке навике ;)

СОПА и овај други закон су пали, али вратиће се то у неком прикривенијем облику. АКТА је на снази, у мају ће да буде гласање. Европски комесари, људи који никоме не одговарају и нико их није поставио, правили су закон и нису га никоме давали на увид. Демократија ЕУ. Процурило је преко Викиликса, довољно да се зна да су прилично ригидни. Шта све људима пада на памет, чуо сам да је неки умјетник на свој сајт поставио новински критику (о својој изложби), и онда су га ови тужили. На крају, хоћемо ли смјети причати о ономе што смо прочитали у новинама, или само задржати за себе.

Ако АКТА прође, треба почети развијати посебну заједницу и посебне сервере. Треба бојкотовати производе чији произвођачи су за ове законе, треба посебно обиљежавати и дијелити мтеријале који су слободни, а као прво треба користити Мозилу и оперативне системе отвореног код, врсте Линукс. Ја сам на томе одавно.

04.02.2012.

Сива перспктива са људима који не знају шта хоће

Ја тешко подносим људе. Јер људи често причају глупости енормних размјера. Грозим се кад неко прије мјесец дана прича како је ружно што нема снијега, а сад јада како је западао, и сто чуда. То је неки синдром принцеза које чекају принца, да је истовремено снажан и њежан, да ме поштује и да зна кад треба да ме ућутка и покаже да је мушко. Аман (чест узвик у севдалинкама)

Ако пада снијег, онда је и зима. Не може да падне таман толико да изгледа идилично, да ј супер за шетњу, а да не упада у ципеле или не смета саобраћају.

Ово је само илустрација, али има и горих ствари. Рецимо, од времена кад сам први пут био у Бањој Луци, па до данас, Кастел је пропао ужасно. Зидине се одроњавају, кров на највиднијој згради пропада, у суштини све пропада. И маса људи прича како је то грозно, као треба нешто да се ради... и ови из града коначно представе неки план, и одмах крене петиција спасимо Кастел.Јер има превише бетона, јер има паркинг мјеста, јер има ово, или оно. Ја стварно не разумијем како ћете спасити Кастел, ако пустите да пропадне. Свако рјешење је боље од тога. Не знам шта има ту да се дода, а да се не понављам са причом из претходног поста, гдје причам о људима који да све остане исто као што је било, да су ствари које су служиле људима прије нас светиње којима ми требамо служити. Уз најновији додатак да је боље да пропадну, него да их ми преуредимо по себи.


Скоро идентична прича о најљепшем и најстаријем парку у БиХ. Ма колико је лијеп, изгледа јадно, јер готово да на неким мјестиа нема траве, нема скоро никаквог садржаја, освјетљење му је полупано. Општина и једна приватна фирма склапају приватно-јавно партнерство. У парку ће бити направљен кафић, игралиште, фонтане... Приватник ће управљати парком, чуваће да неко не полупа освјетљење и имаће пара онолико колико кафић буде добро радио. 15 година, и тада га предаје граду, или ће се такмичити да продужи посао под другим условима.

Ја мислим да је то фер, а у сваком случају би било добро да се парк среди и буде лијеп. Не видим чему хистерија, ако смо до јуче говорили да треба да се среди и да се у њему не "окупљају наркомани". Ја бих рецимо само скинуо ону глупу ограду, да не изгледа као логор, већ отворена површина. Једино ми није ок што више неће бити цуге до касно, јер ће бити кућни ред и то. 

РАЗМИШЉАЊА СРПСКОГ ВОЛА
<< 02/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829


Повезнице

Изабрано

СВЕ што радите, или ће вас приближити вашим сновима и циљевима, или ће вас удаљити од њих. Али, СВАКИ корак се рачуна.

"Нека ти се кришом иза леђа смеју,
Само од бараба сачувај ИДЕЈУ!"

аутор
Натурализовани Семберац рођен у Сарајеву Од покретних добара има @-маил адресу, индеx, УСБ, МП4 и страст ка новинарстви

блог
Флуидна и промјенљива творевина на којој Ја, кад имам времена, постављам текстове о стварима које ми се учине занимљивим. Теме блога, јос од његовог настанка, остају само двије ствари: Све и Свашта!
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
171274

Powered by Blogger.ba