РАЗМИШЉАЊА СРПСКОГ ВОЛА

ЈА СЕ НЕ ШАЛИМ. ЈА СЕ ОЗБИЉНО ЗАЈЕБАВАМ!

06.08.2007.

Македонија-Охридско језеро

  

Оно прво што морате чути о Охридском језеру је да апсолутно фантастично изгледа! Андрић је својевремено рекао да му је лепота тако очита да му нису потребне речи дивљења. Вода у њему је толико чиста и прозирна да са чамца свугдје у приобаљу можете видјети дно (највећа видљивост је 22 метра), а поглед са обале на сво то силно плаветнило нећу покушавати описивати.

Највише ове воде дотиче из опјеваних Биљаниних извора и сусједног Преспанског језера. Ниво Преспанског језера је виши од Охридског, и вода се из њега пресипа кроз планине, али испод нивоа Охридског језера, тако да се извор не може видјети. На мјесту гдје из Охрдског језера отиче ријека Црни Дрим  налази се град Струга. Због мостића који премошћују Дрим овај град помало подјећа на Венецију, само што је ријека неупоредиво чишћа.

Простор гдје се данас налази Охрид је због одличних услова за живот од давнина насељиван. Негдје сам прочитао, а и водич ми је потврдио да на мјесту данашнјег Охрида живот никада није замирао, и насеља постоје у континуитету од праисторијског доба до данас, и по томе је Охрид јединствен.

На највишем мјесту у Охриду се налази град цара Самуила из десетог вијека, али Македонци неће пропустити прилику да напомену да се је саграђен на темељима античке тврђаве Филипа Македонског. Самуилово царство се у једном периоду протезало на сјеверу од Дунава па до Коринтског залива, и од Јадранског до Црног мора, а Охрид је био главни град. Све је пукло након 1014 и пораза од Византије, кад је Самуило успио утећи, али не и већина његове војске. Византијски цар је наредио да се сваком стотом Македонцу извади једно око, да би могли да кући одведу по осталих 99 који су остали без оба ока. Кад је видио овај јад Самуилу је отказало срце.

Ипак Охид је највише познат као колијевка словенског хришћанства. Ученици Ћирила и Методија, Климент и Наум су у Охриду основали школу, у којој су рани свештеници учили науку Христову који су даље ширили по Европи. То је у неку руку први европски универзитет. Даље, Клименти Наум су градили доста манастира и цркава, којих је до пред долазак Турака око Охридског језера било тачно 365, за сваки дан по једна. Како су многе рушене и претваране у џамије, данас их је свега 60ак у функцији. Неке су иако претварани у џамије обновљени као цркве, као Света Софија и Свети Климент. Већина цркава је грађена у препознаљивом стилу, од камена и црвене цигле, што им даје прелијеп изглед, а који неће открити вријеме њихове градње, јер и обновљене и старе цркве изгледају готово исто.

Колико је се на овом граду може наћи историјских слојева примјер је црква светог Климента (до које се долази спуштањем од Самуиловог града) на чијем мјесту је у петом вијеку постојала ранохришћанска базилика, у деветом је саграђена црква Светог Пантелејмона коју су Турци срушили и подигли џамију, коју руши земљотрес 1912. Македонци у посљедње три године обнављају цркву на старим темељима и од истог камена од кога је била направљена (жељезна лајсна показује гдје су стари темељи, а шта је "новоградња") и у њу смјештају мошти светог Климента. Поред цркве се налази простор поменутог универзитета, а до њега се ископавају античке рушевине!  Ниже, на литици изнад језера се налази се црква Јован Канео из 13 вијека, која је имала срећу да не буде рушена, и одакле можете уживати у погледу на језеро (на сличици).

Охридска пастрмка је надалеко чувена, али овај специјалитет је као и сви "брендови" прилично скуп у ресторанима. Заштитни знак града је и охридски бисер који се прави од крљушти језерских риба. Плаже на језеру би могле бити уређеније и чишће, и тада ће ово мјесто бити идеално љетовалиште и за пробирљивије. већ сада почните да размишљате да га појетите.

РАЗМИШЉАЊА СРПСКОГ ВОЛА
<< 08/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031


Повезнице

Изабрано

СВЕ што радите, или ће вас приближити вашим сновима и циљевима, или ће вас удаљити од њих. Али, СВАКИ корак се рачуна.

"Нека ти се кришом иза леђа смеју,
Само од бараба сачувај ИДЕЈУ!"

аутор
Натурализовани Семберац рођен у Сарајеву Од покретних добара има @-маил адресу, индеx, УСБ, МП4 и страст ка новинарстви

блог
Флуидна и промјенљива творевина на којој Ја, кад имам времена, постављам текстове о стварима које ми се учине занимљивим. Теме блога, јос од његовог настанка, остају само двије ствари: Све и Свашта!
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
176714

Powered by Blogger.ba