РАЗМИШЉАЊА СРПСКОГ ВОЛА

ЈА СЕ НЕ ШАЛИМ. ЈА СЕ ОЗБИЉНО ЗАЈЕБАВАМ!

13.07.2007.

Македонија-прво јављање

Веч пет дана сам на спомињаној љетној школи у Битоли. Навикавам се на ову необичну земљу, ма колико нам блиска била.

Пребацивање довде је извршено преко Хрватске до Београда, одатле директним бусом за Битолу. За Македонију није потребна виза, а у мом случају ни печат у пасошу, јер пропустом цариника имам само излазни из Србије, али не и улазни у Македонију.

Крајолици су јако лијепи, пролазиш равницом која је потпуно окружена планинама у даљини. Око пута поља са пшеницом, дуваном, виноградима, интересантне боје кад се још дода да је црвеница често земљиште.

Градови нису ни прилично лијепи као земља. Страшно су прљави и за наше појмове, мада нам житељи кажу да је стање боље него што је било у ближој прошлости. Макединци су из турске владавине готово директно улетјели у социјализам, што у градитељсту изгледа као спој махале и соцреалистичких зграда. Битола у којој смо смјештени је помало изузетак јер је крајем 19-ог  и почетком 20-ог вијека била мјесто у коме је смјештено доста страних конзулата, у тадашњој Турској империји. И данас је Битола конзулски град. У њој се може видјети више зграда које одишу „западним„ стилом. Али много сличних зграда је у лошем стању, неколицина се реновира. 

Битолски универзитет се зове „Свети Климент Охридски„ који има неколико факултета као што су педагошли и технички, са више одсјека. Град има музеј и позориште, иако нема више од 90 хиљада људи.

Овдје се античка заоставштина третира као сопствена, можете у Прилепу затечи споменик Александру Македонском, или на новчаницама видјети мозаике из античких налазишта у, рецимо, Хераклеји, која се налази у близини Битоле. Кад смо код новчаница, денар је званична валута, и добичете 61 за евро, било да плачате у малој продавници, супермаркету или размјењујете у мјењачници.  

Мадедонци су нас освојили љубазношчу и пријатношчу. Можете их разумијети, али их замолите да причају спорије. Они опет кажу да симпатично развлачимо док причамо. Таксији у Битоли су страшно јефтини, а остале цијене су у рангу са нашим. С тим да и у главној шеталишној улици, која носи име Јосипа Броза Тита, а овдје је зову и Широки сокак, можете ручати или попити нешто далеко јефтиније него у нашим фенси стјециштима. Интересантно да се ријетко гдје у граду могу чути народњаци по кафичима се преферира страна музика, тако да се не осјечате као да сте остали у својој земљи а само промијенили град у њој. 

Вечина натписа је чирилична, а тако је и са тастатуром на којој куцам, па користим Ч умјесто „меке варијанте„ која у Македонији изгледа Ќ,  док је африката Ѓ „супротна„  Џ.

Сутра смо у посјети Охриду, најизвиканијем Македонском љетовалишту и мјесту одакле се изродила словенска писменост и Православље на Балкану, па се надам да ово јављање нече остати усамљено док сам још овдје.

Поздрав

 

 

РАЗМИШЉАЊА СРПСКОГ ВОЛА
<< 07/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Повезнице

Изабрано

СВЕ што радите, или ће вас приближити вашим сновима и циљевима, или ће вас удаљити од њих. Али, СВАКИ корак се рачуна.

"Нека ти се кришом иза леђа смеју,
Само од бараба сачувај ИДЕЈУ!"

аутор
Натурализовани Семберац рођен у Сарајеву Од покретних добара има @-маил адресу, индеx, УСБ, МП4 и страст ка новинарстви

блог
Флуидна и промјенљива творевина на којој Ја, кад имам времена, постављам текстове о стварима које ми се учине занимљивим. Теме блога, јос од његовог настанка, остају само двије ствари: Све и Свашта!
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
176714

Powered by Blogger.ba