РАЗМИШЉАЊА СРПСКОГ ВОЛА

ЈА СЕ НЕ ШАЛИМ. ЈА СЕ ОЗБИЉНО ЗАЈЕБАВАМ!

01.02.2007.

Bez simbola do daljnjeg

Dešavalo se ovako: Bošnjaci su potegli priču o neustavnosti simbola Republike Srpske, pa je Ustavni sud (naravno) potvrdio njihove stavove, proglasivši himnu i grb Srpske, "Bože pravde" i bijelog dvoglavog orla sa ocilima neustavnim, jer ne predstavlja ostale narode entiteta. Zastava je ispala u redu.

I naravno, dat je rok da se sve sredi i ispravi, ali je Milorad Dodik (premijer valjda) u svom  krkanskom stilu izjavio: "Da vidim ko će iz mog kabineta iznijeti simbole Republike Srpske".  I po treći put naravno, niko se od "naših" nije sjetio da smisli rješenje pa da budemo spremni kad istekne rok, a još manje se neko sjetio da od "njihovih" zatraži prijedlog rješenja. Pošto oni znaju šta neće, a nikako ne znaju šta hoće, to bi bar bio kakav-takav izgovor za odugovlačenje.

Ovako, Ustavni sud je stavio simbole Republike Srpske van snage, dok se novi ne smisle. Sad kreteni koje je neko prozvao političarima mogu da seru koliko hoće, da mole da simboli budu na snazi dok ne donesu nove. Kao da je to neka razlika. Svejedno je. Boli samo činjenica da ćemo na neodređeno vrijeme biti tikva bez korijena, a da ćemo se nakon toga,

iako narod sa 14 vijekova istorije na ovim područijima,

pridružiti grupi novokomponovanih naroda sa izmišljenim simbolima.

U najboljem slučaju, dobićemo grb kao u BIH, štit u boji zastave i nijemu himnu "Bože pravde". Ponavljam, u najboljem slučaju, ne zbog Srbovanja, već zbog logike i smisla. Da se ne stidimo šarenih perverzija koje će nam nametnuti neko sa strane.

Pošto bi i simbole BIH već jednom trebalo uozbiljiti i učiniti dostojnim zemlje i ljudi, i ja ću dati prijedloge. Pokušao sam dati i vizuelna rješenja na sličici, uz opis koji slijedi. Sasvim ozbiljno, ne šalim se:

Zastava BIH: Bijela, a na njoj djeca nek nacrtaju trojicu čiča Gliša koji se drže za ruke i igraju kolo. Položaj i veličinu određenih čiča naknadno odrediti.

Grb: Saobraćajni znak "Kružni tok", koji će simbolizovati tri predstavnika koji se stalno rotiraju.

Himna: "Kolariću Paniću, pletemo se samiću, sami sebe zaplićemo, sami sebe rasplićemo..." Riječi su sasvim adekvatne.

E sad, riđobrki je predložio da moji prijedlzi idu na peticiju, ako bude dovoljno potpisa u komentarima, možda se i pokrene. Živeli!

РАЗМИШЉАЊА СРПСКОГ ВОЛА
<< 02/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728


Повезнице

Изабрано

СВЕ што радите, или ће вас приближити вашим сновима и циљевима, или ће вас удаљити од њих. Али, СВАКИ корак се рачуна.

"Нека ти се кришом иза леђа смеју,
Само од бараба сачувај ИДЕЈУ!"

аутор
Натурализовани Семберац рођен у Сарајеву Од покретних добара има @-маил адресу, индеx, УСБ, МП4 и страст ка новинарстви

блог
Флуидна и промјенљива творевина на којој Ја, кад имам времена, постављам текстове о стварима које ми се учине занимљивим. Теме блога, јос од његовог настанка, остају само двије ствари: Све и Свашта!
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
176715

Powered by Blogger.ba